Lansarea oficială a Exercițiului Valahia 2016

Luni, 19 septembrie a.c., începând cu ora 11.00, la Hotel Sheraton din București, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a organizat evenimentul de lansare a Exercițiului național Valahia 2016. Acest eveniment a avut ca scop principal informarea participanților privind modul de desfășurare a Exercitiului național Valahia 2016. In cadrul acestui eveniment, organizatorii au prezentat obiectivele exercitiului si au răspuns întrebărilor reprezentanților tuturor instituțiilor naționale și locale implicate în derularea acestui exercițiu.

Exercițiul Valahia 2016 este susținut prin programul Norway Grants al Guvernului Norvegian, în cooperare cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecție și are ca scop principal testarea capacității de răspuns la urgență nucleară a autorităților publice centrale și locale, prin simularea unei situații de urgență nucleară la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă. In cadrul exercitiului se va verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgență nucleară în sistemul național de management al situațiilor de urgență. Totodată, se va avea în vedere testarea înțelegerii rolurilor, a responsabilităților și a capabilităților de răspuns la urgență, a organizațiilor participante, precum și identificarea celor mai bune practici și a sectoarelor în care se impun îmbunătățiri, în urma evaluării exercițiului.

Prin implicarea în pregătirea derulării acestui exercițiu, ne propunem să dovedim comunității locale, internaționale și populației, că suntem pe deplin conștienți și atenți la respectarea cerințelor de securitate, siguranță și protecția populației și mediului.

Instituțiile implicate în derularea Exercițiului Valahia 2016 sunt: CNCAN, CNE Cernavodă, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanța, Societatea Nationala Nuclearelectrica, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Centrul Operațional de Comandă al Guvernului, Spitalul de Urgență București.

Acest tip de exercițiu este o practică standard în domeniul nuclear, în vederea îmbunătățirii constante a capacității de răspuns și a asigurării răspunsului prompt și eficient la urgențe nucleare și radiologice.


Comunicat de presa

Luni, 29 august 2016, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a organizat dezbaterea publică privind elaborarea proiectului de Regulament privind gestionarea situațiilor de urgență specifice riscului radiologic și nuclear.
In cadrul discuțiilor s-a prezentat proiectul Structurii-cadru a Regulamentului de gestionare a situațiilor de urgență ca urmare a intrării în vigoare a H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, precum și responsabilitatile ce revin comitetelor pentru situațiile de urgență constituite la nivelul autorităților responsabile cu rol principal, care au obligația de a emite regulamente de gestionare a situațiilor de urgență specifice tipului de risc repartizat. A fost supus atentiei, participanților la dezbatere, proiectul de Regulament privind gestionare a situațiilor de urgență specifice riscului radiologic și nuclear fiind prezentată modalitatea în care se va asigura managementul celor două tipuri de risc repartizate CNCAN, prevăzute în anexa nr. 1 la H.G. nr. 557/2016, pct. 14 și 22, pe domeniile de acţiune, precum și bazele planificării răspunsului la urgență nucleară sau radiologică, clasificarea pericolelor, zonele și distanțele de planificare, strategia de protecție și principalele elemente ale răspunsului la urgență nucleară sau radiologică.
   Au participat reprezentanți din cadrul CNCAN, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Centrul Operațional de Comandă al Guvernului, Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, Societatea Nuclearelectrica, MBTelecom, Institutul Național pentru Sănătate Publică, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, Societatea Română de Radioprotecție, Agentia Natională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
   În termen de cel mult 10 zile pe site-ul CNCAN se vor publica următoarele documente: minuta dezbaterii publice, tabelul cu recomandările scrise colectate, versiunea îmbunătăţită a proiectului de Regulament , rezultat ca urmare a dezbaterii publice.

 

 

Comunicat de presa

26.09.2016

In perioada 26 – 30 septembrie 2016, la sediul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) de la Viena au loc lucrarile celei de-a 60-a sesiuni ordinare a Conferintei Generale a AIEA.

 

Conferinta Generala este organul decizional cel mai inalt al AIEA care reuneste reprezentantii tuturor statelor membre AIEA si se intruneste anual, in cursul lunii septembrie pentru a analiza si aproba programul si bugetul AIEA, precum si pentru a decide asupra altor probleme de interes pentru statele membre si comunitatea internationala.

 

Romania este reprezentata la aceasta conferinta de o delegatie condusa de dl Cristian ISTRATE, Ambasador, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, delegatie din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Agentiei  Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, Societatii Nationale « Nuclearelectrica » S.A. si ai Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară -Institutul de Cercetări Nucleare Pitești.

CNCAN este reprezentata la aceasta manifestare de o delegatie condusa de dl Gabril PETRE, presedinte si va participa de asemenea la o serie de intalniri bilaterale cu reprezentati ai delegatiei Canadei, SUA, AIEA, NEA/OECD, NRPA si la celelalte evenimente conexe organizate cu acest prilej.


Comunicat de presa

În perioada 21 - 23 aprilie 2016, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), E.S. Yukiya AMANO efectuează o vizită în România.

În cadrul acestei vizite, în data de 21 aprilie a.c. domnul AMANO, împreună cu domnul Cornel FERUȚĂ, Coordonator Șef al AIEA, au fost primiți la sediul CNCAN de către președintele CNCAN.

Președintele CNCAN a reiterat dezideratul instituției noastre pentru respectarea cerințelor de securitate și siguranţă nucleară, pentru prevenirea utilizării materialelor nucleare şi radioactive în scopuri ilicite dar şi pentru promovarea cooperării internaţionale ca factor esenţial în stabilirea unui cadru comun de securitate şi siguranţă nucleară.

În discuțiile purtate, președintele CNCAN a mulțumit dlui AMANO pentru sprijinul permanent și constant pe care CNCAN l-a primit de la AIEA în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii, a competențelor personalului propriu, subliniind în același timp angajamentul nostru pentru implementarea Planului AIEA de acţiune privind securitatea nucleară. Au fost aduse în discuție de către ambele părți aspecte privind implementarea recomandărilor misiunilor de evaluare desfășurate de către AIEA la CNCAN.

CNCAN a salutat rolul pe care AIEA îl va deține în monitorizarea implementării angajamentelor asumate de statele care dezvoltă programe nucleare cu ocazia Summiturilor organizate sub egida Inițiativei Globale de Combatere a Terorismului Nuclear.

În încheiere dl AMANO a mulțumit instituției noastre pentru sprijul constant și implicarea experților CNCAN prin participarea la misiunile de evaluare inter-pares și la alte acțiuni derulate sub egida AIEA.

Președintele CNCAN l-a însoțit pe dl AMANO la vizitele efectuate la Centrul de Control și Comandă al Poliției de Frontieră, la ceremonia de inaugurare a cooperării dintre AIEA și Institutul pentru Cerncetări Nucleare de la Pitești și la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă.


Comunicat de presă

În data de 20 ianuarie 2016, la Sofia, Bulgaria a avut loc ceremonia de semnare a Înţelegerii între Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) din România şi Agenţia de Reglementare în domeniul Nuclear din Republica Bulgaria (NRA) privind schimbul de informaţii tehnice şi cooperarea în domeniul reglementării şi controlului securităţii nucleare şi a protecţiei radiologice.

Înţelegerea a fost semnată în numele părţii române de către dl Gabril PETRE, preşedintele CNCAN, iar în numele părţii bulgare de către dl Latchesar KOSTOV, preşedintele NRA.

Prin semnarea acestei înţelegeri, părţile au reglementat dorinţa comună de cooperare în domenii specifice, precum: analiza şi evaluarea securităţii nucleare şi a protecţiei radiologice, evaluări şi inspecţii, raportarea privind incidentele cu semnificaţie pentru securitatea nucleară şi protecţia radiologică, evaluarea din punctul de vedere al organismului de reglementare al indicatorilor de funcţionare ai centralelor nuclearoelectrice, managementul deşeurilor radioactive şi al combustibilului nuclear uzat, inclusiv transportul şi depozitarea în siguranţă, evidenţa şi controlul materialelor nucleare, măsurile de protecţie fizică a instalaţiilor nucleare, reglementări şi ghiduri privind securitatea nucleară.

Cooperarea se propune să se realizeze atât prin schimb de vizite între specialiştii părţilor semnatare, cât şi prin organizarea de cursuri, seminarii, conferinţe şi orice alte acţiuni, în domeniile de cooperare.

În calitatea lor de autorităţi de reglementare în domeniul nuclear, cooperarea dintre CNCAN şi NRA va contribui la crearea unui cadru eficient care să asigure că aplicaţiile energiei nucleare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

Semnarea acestei Înţelegeri este în beneficiul ambelor părţi, având în vedere tendinţele europene şi internaţionale în sectorul nuclear, precum şi evoluţia domeniului nuclear în regiune.

Înţelegerea a fost încheiată pentru o perioadă de 5 ani, cu prelungirea automată pe perioade adiţionale de 5 ani.

Comunicat de presa

În perioada 28 septembrie—2 octombrie 2015, la București, CNCAN găzduiește cea de-a 35-a reuniune a Grupului de lucru privind armonizarea reglementărilor pentru managementul în condiţii de siguranță al dezafectării și al deşeurilor radioactive (WGWD) din cadrul Asociaţiei vest europene a organismelor de reglementare din domeniul nuclear (WENRA).

WENRA este asociaţia autorităţilor de reglementare în domeniul securităţii nucleare din Europa. Obiectivele majore urmărite de WENRA sunt: dezvoltarea unei abordări comune privind securitatea nucleară, managementul deşeurilor radioactive, dezafectarea instalaţiilor nucleare şi reglementările din domeniu în cadrul Uniunii Europene, precum şi asigurarea unei evaluări independente a securităţii nucleare din statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru realizarea acestor obiective, WENRA lucrează în cadrul întâlnirilor următoarelor grupuri de lucru:

- RHWG (Reactor Harmonization Working Group) - grupul de lucru pentru armonizarea conceptului de securitate nucleară pentru reactorii nucleari de putere;

- WGWD (Working Group on Waste and Decommissioning) - grupul de lucru pentru armonizarea reglementărilor pentru managementul în condiţii de siguranţă al dezafectării şi al deşeurilor radioactive;

- WIG (Inspection Working Group) - grupul de lucru privind practica de inspecţie.

La reuniunea găzduită de CNCAN sunt prezenţi, 25 persoane, reprezentanţii organismelor de reglementare din statele membre WENRA, membrii în cadrul WGWD.

Discuţiile se axează pe următoarele tematici: analiza rezultatelor obţinute de WGWD; analiza, verificarea şi completarea cerinţelor de securitate privind procesarea deşeurilor radioactive, verificarea armonizarii cerintelor de securitate privind depozitarea deşeurilor radioactive cu cerintele statelor membre; modul de abordare în elaborarea documentelor conţinând cerinţele generale aplicabile managementul deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, precum și modul de lucru pentru viitoarele întâlniri în cadrul grupului WGWD.

Aspecte din timpul reuniunii

Comunicat de presa

In perioada 14—18 septembrie 2015, la Viena se desfasoara lucrarile celei de a 59-a Conferinta Generala a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Conferinta Generala reprezinta organul decizional cel mai inalt, reunind reprezentantii tuturor Statelor Membre, intrunirile realizandu-se anual, in cursul lunii septembrie, cu scopul de a analiza si aproba programul si bugetul AIEA si pentru a decide asupra altor aspecte de interes aduse in atentia sa de catre Consiliul Guvernatorilor, de Directorul General AIEA sau de reprezentantii Statelor Membre.

In cadrul sesiunii plenare si a reuniunilor tehnice vor fi abordate numeroase teme care vizeaza, intre altele, securitatea nucleara, cooperarea tehnica, siguranta transportului si deseurilor radioactive, consolidarea activitatilor AIEA, aplicarea garantiilor in Orientul Mijlociu.

Romania este reprezentata la aceasta conferinta de o delegatie condusa de domnul ambasador Cristian Istrate, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena, delegatie din care fac parte reprezentanti ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MEIMMMA), Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN), Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN-HH), SN Nuclearelectrica si Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena.

Delegatia CNCAN condusa de domnul Gabril PETRE, Presedinte CNCAN, va participa la lucrarile conferintei generale precum si la celelalte reuniuni organizate cu aceasta ocazie, va avea intalniri bilaterale cu reprezentantii organismelor de reglementare prezente la Conferinta si cu reprezentanti ai AIEA.

Aspecte din timpul Conferintei

Comunicat de presă privind organizarea Seminarului Forumului Internaţional de Lucru privind Reglementarea şi Supravegherea Site-urilor Miniere Moştenite

În perioada 7-10 septembrie 2015, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), cu sprijinul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), vor organiza la Sibiu ”Seminarul Forumului Internaţional de Lucru privind Reglementarea şi Supravegherea Site-urilor Miniere Moştenite”. La acest eveniment vor participa specialiști din 17 ţări, inclusiv români, precum şi experţi din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Obiectivul principal al seminarului îl constituie crearea şi implementarea unei viziuni unitare şi eficiente pentru instituțiile de reglementare cu privire la reglementarea, supravegherea, remedierea și urmărirea post-remediere a site-urilor miniere uranifere moştenite, în conformitate cu cele mai bune standarde, practici internaţionale şi principii de securitate nucleară promovate de AIEA. Pentru atingerea acestui obiectiv se va avea în vedere schimbul de experienţă şi informaţii între ţările participante, îndeosebi promovarea discuţiilor privind reglementarea și modul de implementare a unei supravegheri eficiente precum și de diseminare a bunelor practici în domeniile menționate.

Totodată, seminarul îşi propune să prezinte o imagine de ansamblu a problemelor întâmpinate în procesul de reglementare, supraveghere şi remediere a site-urilor miniere uranifere moştenite din România şi să împărtăşească participanţilor informaţiile privind dificultăţile în supravegherea pe termen lung a site-urilor remediate.

Experiența practică a Romaniei în reglementarea, supravegherea, remedierea și controlul post-remediere a site-urilor miniere moștenite va fi prezentată țărilor participante la seminar în cadrul a două vizite de lucru, la fostul perimetru minier Bârzava, în prezent remediat și la perimetrul minier Băița Plai-Poiana, aflat în curs de remediere.

Seminarul se va desfășura pe parcursul a patru zile dintre care doua zile de prezentări, schimb de experiență și dezbateri de specialitate și două zile de vizite de lucru.


Comunicat de presa privind cursul de pregatire pentru evaluarea culturii de securitate nucleara

In perioada 31 august - 4 septembrie 2015 se desfasoara la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavoda un curs de pregatire pentru evaluarea culturii de securitate nucleara.Cursul este organizat in cadrul „Proiectului Regional de Excelenta privind consolidarea capacitatii autoritatii de reglementare in domeniul securitatii nucleare si radiologice, pregatirea raspunsului in caz de urgenta in Romania”, finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 (http://www.cncan.ro/proiect-norvegia/).

La curs participa lectori din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena si a Institutului Operatorilor de Centrale Nucleare din Statele Unite ale Americii (INPO – Institute of Nuclear Power Operations) si reprezentanti ai CNCAN, ai Autoritatii Norvegiane pentru Radioprotectie (NRPA), ai Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN) - titularul de autorizatie pentru CNE Cernavoda si ai Institutului de Cercetari Nucleare Pitesti.Cultura de securitate nucleara reprezinta ansamblul caracteristicilor, atitudinilor si comportamentelor indivizilor, organizatiilor si institutiilor care servesc la sustinerea si imbunatatirea securitatii nucleare si care asigura ca aspectele de securitate nucleara si protectie radiologica au prioritate si primesc atentia corespunzatoare in functie de importanta lor.

In cadrul cursului se prezinta experienta de exploatare la nivel international, trasaturile, principiile si atributele unei culturi de securitate nucleara sanatoase, cerintele de reglementare relevante, standardele si bunele practici in domeniul evaluarii independente a culturii de securitate nucleara, notiuni privind elementele culturii organizationale si modul in care acestea sustin securitatea nucleara, precum si noul proces stabilit de CNCAN pentru evaluarea culturii de securitate nucleara a organizatiilor care exploateaza instalatii nucleare. 

 Poze curs

Comunicat de presa

Privind intalnirea Comitetului de Coordonare a "Proiectului Regional de Excelenta privind consolidarea capacitatii autoritatii de reglementare in domeniul securitatii nucleare si radiologice, pregatirea raspunsului in caz de urgenta in Romania", derulat in cadrul Granturilor Norvegiene 2009-2014.

In perioada 11-12 august 2015, la sediul CNCAN s-a desfasurat intalnirea Comitetului de Coordonare a "Proiectului Regional de Excelenta privind consolidarea capacitatii autoritatii de reglementare in domeniul securitatii nucleare si radiologice, pregatirea raspunsului in caz de urgenta in Romania", derulat in cadrul Granturilor Norvegiene 2009-2014.

Acest proiect in valoare de 4.215.098 Euro derulat in cadrul cooperarii CNCAN cu Autoritatea Norvegiana pentru Radioprotectie (NRPA) si Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA), vizeaza imbunatatirea capabilitatilor autoritatii de reglementare in domeniul nuclear din Romania (CNCAN) in opt arii functionale de lucru specifice prin schimb de experienta si bune practici si prin consolidarea capacitatii institutionale. Principalele activitati incluse in proiect se refera la : modernizarea reglementarilor romanesti in concordanta cu standardele internationale si europene actuale, dezvoltarea de metodologii si ghiduri pentru aplicarea cerintelor din reglementari, pregatirea personalului CNCAN si a altor autoritati nationale competente in aplicarea reglementarilor si metodologiilor, raspunsul la urgente nucleare si radiologice si evaluarea documentatiei de securitate nucleara ca parte a procesului de autorizare a instalatiilor nucleare.

La intalnire au participat reprezentantii tuturor partilor implicate in implementarea si monitorizarea proiectului : NRPA, AIEA, CNCAN si Ministerul Fondurilor Europene.

Aceasta reuniune a avut ca scop informarea reciproca cu privire la progresele si rezultatele obtinute pana in prezent, discutarea problemelor întâmpinate pe parcursul derularii proiectului si planificarea actiunilor viitoare, in vederea implementarii cu succes.

 Aspecte din timpul intalnirii

12.08.2015

RO18 Întărirea capacităţii şi cooperarea instituţională între instituţiile publice, autorităţi locale şi regionale româneşti şi norvegiene

Comunicat de presa

Miercuri, 22 iulie a.c., în prezenţa viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA şi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii, Duane BUTCHER, a avut loc lansarea şi punerea în funcţiune a sistemului fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport ”Henri Coandă” Bucureşti. 

Evenimentul reflectă angajamentul ferm al Guvernului român de a descuraja, detecta și interzice traficul ilicit al substanțelor nucleare și materialelor radioactive la punctele de control de la frontieră.                                                                   

Cu ajutorul acestui sistem controlul se va face automat, în timp real. Dacă se detectează o sursă radioactivă, vehiculul suspect va fi tras pe o rampă special amenajată. Un poliţist de frontieră va executa un control cu detectorul manual, care va indica nivelul exact de radiaţii precum şi natura sursei nucleare. În acelaşi timp, va fi anunţată Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare (CNCAN), care va trimite la aeroport un autolaborator.

În cadrul ceremoniei a avut loc o demonstrație practică asupra modului în care funcționează sistemul, folosindu-se drept probă o sursă radioactivă reală.

Imagini de la evenimentul din 22.07.2015

Comunicat de presa

In perioada 3 - 5 august 2015 se desfasoara la CNCAN o intalnire de lucru pentru identificarea si definirea sistematica a competentelor specifice domeniului securitatii si sigurantei nucleare si stabilirea unui registru national de competente, care sa fie utilizat de toate organizatiile din sectorul nuclear.Intalnirea este organizata in cadrul „Proiectului Regional de Excelenta privind consolidarea capacitatii autoritatii de reglementare in domeniul securitatii nucleare si radiologice, pregatirea raspunsului in caz de urgenta in Romania”, finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 (http://www.cncan.ro/proiect-norvegia/cncan2/).La intalnire participa reprezentanti ai CNCAN, ai Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), ai Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN), ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), ai Ministerului Apararii Nationale (MApN), ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR), ai Directiei Generale a Vamilor (DGV), precum si experti din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Autoritatii de Reglementare in Domeniul Nuclear din Finlanda (STUK) si a companiei TECNATOM din Spania, care prezinta experienta acumulata in definirea unor sisteme nationale de management al competentelor in domeniul nuclear si asigura suport specialistilor romani in implementarea unui proiect similar.Activitatile din cadrul intalnirii de lucru vin in sprijinul implementarii actiunii A9.2.2 - „Elaborarea unui registru national de competente specifice in domeniul securitatii si sigurantei nucleare” din planul de actiuni aferent Strategiei Nationale de Securitate si Siguranta Nucleara, aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 600 din 23.07.2014 si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564/30.VII.2014.

Aspecte din timpul intalnirii

Raportul national pentru Conventia de Securitate Nucleara - a 6-a editie