In perioada 28-29 iunie 2017 a avut loc la Bruxelles a 4-a Conferinta ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) privind securitatea nucleara. Conferinta a reunit participanti din 32 de state si a avut urmatoarele subiecte principale de dezbatere: directivele europene privind securitatea nucleara si gestionarea deseurilor, operarea pe termen lung a instalatiilor nucleare, autorizarea si controlul furnizorilor.

Concluziile desprinse din aceasta conferinta.


În data de 7 iunie 2017, președintele CNCAN a participat, la Paris, la ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

 

 

Imagini de la Conferința de presă a președintelui CNCAN, dl. Rodin TRAICU, din data de 23.05.2017In data de 3 martie 2017 CNCAN a organizat sedinta de analiza a proiectului de act normativ privind Planul National de Actiune pentru Radon. La sedinta au participat reprezentanti ai Minsiterului Sanatatii, Universitatea Babes Bolyai, Univestitatea de Constructii Bucuresti, Ministerul Muncii, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nulceara, Ministerul Cercetarii, MDRAP.


In data de 28.02.2017, echipa Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta al CNCAN participa la exercitiul ConvEx 2a organizat de centrul pentru incidente si urgente IEC


În perioada 28.02 - 01.03.2017 la Hotelul Intercontinental, Bucureşti, are loc Conferința de închidere a Proiectului de excelenţă regională pentru întărirea capacităţii de reglementare în domeniul siguranţei nucleare şi radiologice şi al pregătirii şi reacţiei la situaţii de urgenţă în România, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014.


În perioada 20-24 februarie o echipa de specialisti ai Laboratorului National Oack Ridge a fost prezenta la Bucuresti unde împreuna cu specialisti CNCAN au început instalarea echipamentelor destinate implementarii Sistemului National Pilot de monitorizare a transportului de combustibil nuclear proaspat, combustibilul nuclear uzat si a surselor radioactive.
Pentru realizarea acestui proiect pilot, CNCAN în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) coopereaza cu Departamentul pentru Energie al Statelor Unite (DoE) prin intermediul programului Global Material Security, program implementat de specialisti ai Laboratorului National Oack Ridge din SUA.

In data de 14 februarie 2017 a vut loc, la sediul CNCAN din Bucuresti, B-dul. Libertatii nr. 14, sector 5, a avut loc o noua dezbatere asupra Ordinului Presedintelui CNCAN nr. 149 din 05.08.2015 si publicat in Monitorul Oficial Partea I cu nr. 626 din 18.08.2015 privind aprobarea cerintelor de autorizare a activitatii de manipulare si extinderii limitelor autorizatiilor de manipulare a instalatiilor radiologice.

In perioada 13-17 februarie, a.c., la sediul CNCAN din Bv. Libertatii, nr. 14, are loc “Consultancy Meeting to review and develop final draft of the ELI-NP licensing process and guide” , care face parte din Subproiectul CNCAN 6 “ Imbunatatirea capabilitatilor CNCAN in domeniul surselor de radiatii ionizante” inclus in “Proiect de excelenta regionala pentru intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania”.

In data de 09 februarie 2017 are loc dezbaterea publica a unor proiecte de reglementare. 


In perioada 6-10 februarie 2017, o delegatie a CNCAN participa la intalnirea tehnica a reprezentantilor autoritatilor de reglementare in domeniul nuclear din tarile detinatoare de centrale nuclearoelectrice de tip CANDU.


In perioada 1-3 februarie 2017, are loc vizita in Romania a unei delegatii a Agenției pentru Energie Nucleară din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (AEN/OCDE).

In perioada 23 - 27 ianuarie, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), in colaborare cu Agentia pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA) si Universitatea Babes Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, deruleaza Seminarul national cu tema "Implementarea Standardelor Fundamentale de Securitate în ceea ce priveste expunerea populatiei la radon si la radionuclizii din materialele de constructii".