Informare cu privire la explozia de armament de la Uzina Mecanică, Băbeni, jud. Vâlcea

În data de 18 noiembrie a.c.,  ora 16.15, Centrul Operațional pentru Situații de Urgență al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a fost notificat telefonic de către reprezentatul SC Oxo Network Corporation SRL, titular de autorizație deținere material nuclear (uraniu sărăcit), cu privire la explozia care a avut loc la Uzina Mecanică Băbeni, județul Vâlcea.

În notificare, a fost precizat că materialul nuclear (uraniu sărăcit) nu a fost afectat, în momentul exploziei aflându-se într-un depozit care îndeplinește toate condițiile de siguranță, astfel că nu există niciun pericol radiologic în urma acestui eveniment.

Ca urmare a acestei notificări, CNCAN a solicitat informații suplimentare de la titularul de autorizație și a dispus măsuri preventive către acesta.

De asemenea, CNCAN este în contact permanent cu reprezentanții autorităților naționale cu responsabilități în domeniu, care intervin la fața locului.

Un inspector CNCAN a fost trimis la Uzina Mecanică Băbeni, pentru a confirma notificarea titularului și pentru a efectua investigații amănunțite.

Vom reveni cu informații suplimentare de îndata ce acestea vor fi disponibile, în următoarele informări de presă.

CNCAN

18 noiembrie 2021

Comunicat de presă

În perioada 26-27 octombrie 2021 se desfășoară exercițiul internațional ConvEx-3 (2021). Exercițiul este organizat de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Statele Membre (SM).

Organizarea acestui exercițiu reprezintă oportunitatea SM de a-și testa capacitățile de răspuns în cazul unui accident nuclear și de asemenea, oportunitatea de verificare a aranjamentelor internaționale dezvoltate sub umbrela AIEA în ceea ce privește cooperarea și coordonarea SM precum și a mecanismului de asistență internațională RANET (Response and Assistance Network).

Scenariul exercițiului presupune simularea unui accident sever la o centrală nucleară din Emiratele Arabe Unite (EAU).

 La acest exercițiu, pe lângă EAU, participă 15 organizații internaționale precum și 75 de state membre ale AIEA, inclusiv România prin instituțiile care fac parte din Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, precum: CNCAN, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Departamentul pentru Situații de Urgență, Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

 Asigurarea participării  României la exercițiu în  faza de planificare,  coordonarea desfășurării exercițiului la nivel național precum și evaluarea sunt realizate de către CNCAN. Principalele obiectivele ale României pentru acest exercițiu internațional sunt:

i. Testarea relațiilor și instrumentelor de cooperare la nivel național și internațional în cazul unui accident nuclear în afara granițelor țării;

ii. Testarea proiectului de Regulament privind accesarea mecanismului de asistență internațională RANET;

iii. Comunicarea și informarea publică în cazul unui accident nuclear în afara granițelor țării;

iv. Identificarea celor mai bune practici actuale, identificarea deficiențelor și a ariilor care necesită îmbunătățiri.

 

Exercițiile de tipul acesta, denumite ConvEx-3, sunt organizate la fiecare 3 sau 5 ani și reprezintă cele mai complexe exerciții organizate la nivel internațional pentru testarea aranjamentelor și mecanismelor de cooperare în cazul răspunsului la situații de urgență în domeniul nuclear. Practica acestor exerciții se bazează pe două convenții internaționale importante pentru acest domeniu: Convenţia cu privire la notificarea rapidă a unui accident nuclear și Convenția cu privire la asistența în caz de accident nuclear sau urgență radiologică. Ultimul exercițiu ConvEx-3 a fost organizat în 2017 de către AIEA simulându-se un accident nuclear la centala nucleară din Ungaria.

Participarea periodică la exerciții de urgență este necesară și utilă atât pentru testarea planurilor, procedurilor și protocoalelor specifice implementate la nivel național, cât și pentru păstrarea și îmbunătățirea continuă a expertizei tehnice și competenței personalului implicat în structurile de răspuns la urgență. Totodată, participarea la astfel de exerciții consolidează lucrul în echipă, precum și comunicarea și cooperarea interinstituțională.


Comunicat de presa - Cernobil 13 mai 2021
 

 

 

La 31 ianuarie 2020, UK s-a retras din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom). În conformitate cu prevederile Acordului de retragere, UK deține în prezent statutul de stat terț și nu mai participă la procesul decizional al UE.

Comunicat de presa

In cursul zilei de 12 martie a.c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existenta unui potential pericol urmare a demolarii unei cladiri de pe platforma fostei fabrici Vulcan, care adapostea 35 de instalatii radiologice industriale continand uraniu saracit, apartinand societatii Nuclearnomtaj S.A. – entitate autorizata CNCAN in lichidare.

O echipa CNCAN s-a deplasat la fata locului, si urmare a constatarii degradarii protectiei fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezenta Politiei Romane (Directia Generala a Municipiului Bucuresti, Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase) pentru investigarea imprejurarilor care au condus la producerea acestui eveniment si asigurarea protectiei fizice a instalatiilor pana la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat.

S-a convenit ca operatiunile de evacuare a materialelor nucleare (instalatii radiologice cu uraniu saracit) sa inceapa a doua zi, respectiv in data de 13 martie a.c., pentru a beneficia de conditii optime de incarcare si transport. Pe parcursul noptii, un echipaj de politie a asigurat supravegherea depozitului.

In etapa de evacuare toate instalatiile nucleare au fost scoase din depozit si transferate in siguranta la IFIN-HH. In urma masurarii nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat ca nu exista pericol radiologic pentru populatie si mediul inconjurator.

Politia investigheaza in continuare cazul.

13 martie 2021