Comunicat de presa

In perioada 21-24 mai 2019, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a organizat Simpozionul International privind Sursele Naturale de Radiatii – Provocari, Abordari, Oportunitati.

Manifestarea a fost organizata la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, fiind un eveniment desfasurat in marja presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, Guvernul Romaniei acordand sprijin si un interes deosebit pentru alinierea legislatiei Romaniei la legislatia europeana.

Simpozionul a reunit un numar de aprox. 100 de persoane, oameni de stiinta, cercetatori din cadrul institutelor de cercetare de prestigiu din tara si strainatate, reprezentanti ai institutiilor cu activitati in domeniul dezbatut.

Evenimentul a reprezentat o importanta deosebita pentru mediul academic si stiintific, fiind primul pe aceasta tematica organizat in Romania, ca urmare a transpunerii legislatiei europene in legislatia nationala.

Lucrarile au fost deschise de catre presedintele CNCAN, urmat apoi de alocutiuni ale reprezentantilor Comisiei Europene, Cancelariei Primului Ministru, Secretariatului General al Guvernului Romaniei, Societatii Romane de Protectie Radiologica (SRPR), Universitatii Babes Bolyai Cluj Napoca (UBB), Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB).

Pe parcursul celor 4 zile de desfasurare a lucrarilor au fost discutate provocarile, abordarile si oportunitatile aparute in managementul surselor naturale de radiatii, a radonului din locuinte, din spatiile publice administrative, de la locurile de munca. Subiectele prezentate au fost in concordanta cu hotararile Comitetului Interministerial pentru Radon si cu actiunile incluse in Planul National de Lucru pentru Radon aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 526/2018 care transpune Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de baza privind protectia impotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiatiile ionizante.

Manifestarea a deschis calea unor actiuni concrete in domeniul cercetarii-dezvoltarii si a mediului de afaceri, avand ca scop final protectia mediului, a lucratorilor si a populatiei impotriva radiatiilor emise de sursele natural de radiatii.