În data de 06 noiembrie a.c., dl. Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a organizat împreună cu dl. prof. dr. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), o vizită la Extreme-Light-Infrastructure (ELI - NP) – Infrastructura Luminii Extreme, vizită la care au participat reprezentanții Comisiei pentru industrii și servicii, din cadrul Camerei Deputaților, Parlamentul României.

 Centrul de cercetare științifică internațională ELI-NP este amplasat la Măgurele (Ilfov) și reprezintă cea mai mare investiție în cerecetare din România, după 1990.

 Centrul numără peste 150 de cercetători şi personal de suport din Ro­mâ­nia şi alte 27 de ţări și găzduiește cel mai puternic laser din lume (echivalentul a 10% din puterea soarelui). în medicină.

Potrivit informaţiilor disponibile, sunt mai multe aplicaţii industriale ale unui laser cu dimensiunile celui de la Măgurele, dar unele dintre acestea nici măcar nu sunt cunoscute. Spre exemplu, par­ticulele accelerate cu lasere pot fi folosite în tratarea deşeurilor radioactive.

Mai mult, studiile de aici vor putea fi apli­ca­te în ma­terialele pentru misiuni spa­ţia­le şi în medicină.