Comunicat de presa Kozlodui , Bulgaria 18.11.2019(PDF)

Comunicat de presa 
Referitor la articolele aparute in presa cu privire la inchiderea sectiei de radioterapie a Spitalului Municipal de Urgenta Timisoara, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare face urmatoarele precizari:
Directiva 2013/59/Euratom  transpusa prin Normele privind cerintele de baza de securitate radiologica publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 517 Partea I din 25 iunie 2018 precum si Normele privind expertul in fizica medicala, publicate Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 906/2006, impun unitatilor medicale care desfasoara practici medicale de radioterapie sa contracteze serviciile unui expert in fizica medicala.
Principalele atributii ale expertului in fizica medicala sunt: sa faca planul de tratament pentru pacientii carora li s-a prescris tratament de radioterapie si sa se asigure, prin aplicarea procedurilor de control al calitatii, de functionarea acceleratorului liniar si a simulatorului in conditii de securitate pentru pacient.
Totodata, conform Normei de securitate radiologica in practica de radioterapie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 532/2014, conducerea unitatii medicale in care se desfasoara practica de radioterapie trebuie sa implementeze o politica de securitate radiologica care trebuie sa aiba drept obiective asigurarea tratamentului medical, asigurarea starii de sanatate a pacientului si asigurarea securitatii pacientului.
In cazul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, principalele deficiente constatate atat ca urmare a evaluarii documentatiei tehnice transmise in vederea autorizarii, cat si ca urmare a controlui efectuat de inspectorul CNCAN in data de 2.07.2019 au fost:
 - lipsa unui expert in fizica medicala de radioterapie. Expertul pentru care unitatea medicala a transmis decizia de numire nr. 70/06.08.2019 a fost nominalizat numai pentru procesul de autorizare la CNCAN, fara a avea si celelate responsabilitati impuse de legislatia mentionata mai sus, in special cele legate de implementarea programului de control al calitatii si de elaborarea planurilor de tratament pentru pacienti.
- deteriorarea unuia din ecranele de protectie impotriva radiatiilor ionizante la simulatorul de radioterapie.
Avand in vedere neconformitatile constatate in procesul de evaluatre a documentaiei tehnice si faptul ca prin adresa nr. E-3114 din 6.08.2019,spitalul a demonstrat ca s-a conformat doar partial dispozitiilor din procesul verbal incheiat de inspectorul CNCAN, ca urmare a inspectiei din data de 2.07.2009, CNCAN a respins solicitarea de autorizare a utilizarii acceleratorului liniar medical si a simulatorului de radioterapie prin scrisoarea nr. 2467/03.09.2019.
In intervalul 03.09.2019 - 19.09.2019 nu a fost inregistrata la registratura CNCAN nicio solicitare de reautorizare prentru acceleratorul liniar si pentru simulator din partea spitalului.
Biroul de presa al CNCAN
20 septembrie 2019 
Comunicat de presa
In perioada 16-20 septembrie 2019 se desfasoara la Viena lucrarile celei de a 63-a sesiuni ordinare a Conferintei Generale a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Presedintele CNCAN face parte din delegația oficiala a Romaniei alaturi de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Sanatatii (MS), Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Comunicat de presa
In data de 27 august 2019, la sediul CNCAN a avut loc vizita Directorului General al Agentiei pentru Energie Nucleara (AEN) dl William D. Magwood IV. AEN este o agentie interguvernamentala care funcțtioneaza in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economicăa (OCDE) cu scopul de a sprijini tarile membre in vederea mentinerii si dezvoltarii bazelor stiintifice, tehnologice si juridice necesare utilizarii energiei nucleare in scopuri pașnice.
Comunicat de presă
În perioada 26 - 30 august a.c., Comisia Națională pentru Controlul Activitătilor Nucleare (CNCAN), în parteneriat cu Departamentului pentru Energie din Statele Unite ale Americii – Administrația Națională pentru Securitate Nucleară organizează la hotelul JW Marriott din București, cursul pilot cu titlul „Metodologia securizării transportului de materiale nucleare”.
Comunicat de presă 
Cu privire la articolul apărut în presă, cu titlul ”Norul radioactiv din nord -vestul Rusiei mătură mâine tot teritoriul României”, transmis în media online de către Evenimentul Regional al Moldovei, CNCAN dezminte total această infomație falsă răspândită în spațiul public.
De asemenea, CNCAN precizează că harta la care se face referire în articol și anume ”hartă a dinamicii și distribuției nivelului de radioactivitate pe continentul nostru” se găsește la următorul link https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx, platforma EURDEP, și reprezintă datele furnizate de către rețelele de monitorizare națională a statelor europene la care și România este parte. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeană EURDEP. În toată această perioadă pe platforma EURDEP nu au fost înregistrate modificări ale radiactivității mediului.
În continuarea comunicatului comun IGSU-CNCAN-ANPM din data de 18 august 2019, CNCAN precizează că din data de 8 august 2019 și pâna la ora la care acest comunicat a fost emis, nivelul radiațiilor pe teritoriul României se încadrează în limitele radioactivității fondului natural de mediu și nu se impun recomandări sau avertizări/măsuri de protecție pentru populație.
Totodată, CNCAN precizează că nicio organizație internațională cu responsabilități în domeniu nu a emis nicio informare legată de modificarea nivelului de radiatii peste fondul natural, sens în care nu au fost identificate posibile riscuri radiologice pentru populație.
Biroul de presa al CNCAN
19 august 2019
Comunicat de presă comun ANPM, CNCAN, IGSU
Referitor la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduce în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).
În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.
De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului. CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare. IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, este în contact permanent cu partenerii noștri la nivel european.
ANPM, raportează datele rezultate in urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.
La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM, se încadrează in limitele radioactivității mediului natural.
CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu.
 
Biroul de presă al CNCAN
18 august 2019
Comunicat de presă
Monitorizarea radioactivității mediului se realizează în permanență pe teritoriul Romaniei prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului(RNSRM), iar rezultatele monitorizării sunt analizate de către specialiștii CNCAN.
În acest sens, CNCAN informează că masurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a radioactivității mediului.“Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/ metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/ metru cub, nu au depăşit 5 becquereli/ metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli / metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli / metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad,Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României. CNCAN face analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma.
Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, a declarat domnul Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.
La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către RNSRM, se încadrează in limitele radioactivității mediului natural.
CNCAN precizează că nu există niciun pericol pentru populație sau pentru mediu.
Biroul de presă CNCAN
14 august 2019
CNCAN a aflat cu profunda tristete vestea incetarii din viata a dlui prof. dr. Ioan Stefanescu, fost director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Ramnicu Valcea – (ICSI).
 Dl Stefanescu a fost un specialist de mare valoare, implicat in dezvoltarea sistemelor si instalatiilor criogenice, a metodelor si a tehnicii de analiza a izotopilor, deruland activitati de cercetare si proiectare tehnologica in domeniul separarii izotopilor hidrogenului si a instalatiilor de obtinere a apei grele.
 Dl Stefanescu a fost membru in numeroase asociatii stiintifice nationale si internationale, in societati profesionale.
 In calitatea sa de director al ICSI, dl Stefanescu a adus o contributie deosebita cercetarii si dezvoltarii domeniului nuclear, iar calitatile sale de pedagog au condus la formarea unor generatii intregi de specialisti care ii vor continua munca.
 Pe aceasta cale, ne exprimam regretul pentru pierderea suferita de intreaga comunitate stiintifica si transmitem sincere condoleante familiei, prietenilor, colegilor si colaboratorilor.
Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
Comunicat de presă
În data de 13.06.2019, CNCAN a organizat în București, Conferința de deschidere a proiectului "Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimentele nucleare și radiologice" , finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.
Comunicat de presă 
Comunicat de presa 14.03.2019 (pdf)
Comunicat de presa 13.03.2019 (pdf)
Comunicat de presa 13.02.2019(pdf)
Comunicat de presa 08.02.2019(pdf)
Comunicat de presa 14.02.2019(pdf)
 
Simpozionul International privind sursele Naturale de Radiatii – Provocari, Abordari si Oportunitati, 21-24 mai 2019.
În perioada 9-11 aprilie 2019, a avut loc la București, Seminarul privind răspunderea civilă în caz de daune nucleare pentru statele din Europa, manifestare organizată de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și găzduită de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).
Manifestarea a beneficiat de prezența unui număr de aprox. 80 de persoane, reprezentanți din statele membre ale AIEA beneficiare ale programului de asistență tehnică, reprezentanți ai Comisiei Europene, Direcția Generală – Energie, AIEA, membri ai Grupului Internațional de Experți în domeniul răspunderii civile (INLEX) și membri ai companiilor de asigurări în domeniul nuclear. Scopul principal al seminarului a constat în diseminarea și prezentarea principiilor care guvernează regimul răspunderii civile în caz de daune nucleare și conexiunea între principalele prevederi ale convențiilor în domeniu.
Sesiunea de deschidere a beneficiat, de asemenea, de prezența reprezentantului Guvernului României, care în alocuțiunea susținută cu această  ocazie a subliniat implicarea instituțiilor naționale în implementarea principalelor prevederi ale regimului de răspundere civilă. A fost reiterat sprijinul oferit autorității de reglementare în domeniul nuclear în procesul de stabilire a regimului de răspundere civilă în caz de daune nucleare și, consecutive de asigurare a unui înalt nivel de securitate nucleară și radiologică al cărui unic scop îl constituie protejarea populației și a mediului înconjurător.
Unul dintre obiectivele seminarului l-a constituit furnizarea de informații asupra regimului internațional privind răspunderea civilă, în particular privind instrumentele adoptate sub auspiciile AIEA, inclusiv Protocolul de amendare a Convenției de la Viena privind răspunderea civilă în caz de daune nucleare și Convenția privind compensațiile suplimentare pentru daune nucleare.
Prin prezentările susținute cu această ocazie, lectorii au avut în vedere să ofere opinia proprie asupra elementelor specifice răspunderii în domeniul nuclear și să contribuie la universalizarea cadrului legal în vigoare atât în rândul statelor cu programe nucleare cât și al celor cu dezvoltă acest tip de programe. Prezentările au fost urmate de discuții și studii de caz, în cadrul cărora participanții au primit opinii juridice specializate din partea reprezentanților AIEA și INLEX cu privire atât la aplicarea principiilor care guvernează regimul de răspundere civilă și la stabilirea cadrelor naționale de referință, primind în același timp sfaturi pentru o mai bună administrare a dificultăților întâmpinate în implementarea prevederilor legale internaționale.