Participare la "Intalnirea anuala a grupului reprezentantilor autoritatilor de reglementare in domeniul nuclear din cadrul tarilor detinatoare de centrale nuclearo-electrice de tip CANDU", in perioda 11-15 noiembrie 2019,Hangzhou, Republica Populara Chineza

Participare la "Cea de-a 15-a intalnire tehnica a Grupului Operatorilor de centrale nuclearoelectrice de tip Candu si a AIEA privind schimbul de experienta in operare a reactoarelor cu apa rece sub presiune, in perioada 4-6 noiembrie 2019 in HwangRyongWon, Kyunbunk Gyungjoo si la vizita stintifica cu privire la statia de detritiere a apei grele de la centrala nuclearoelectrica de la Wolsong, in perioda 7-8 noiembrie 2019, Gyeongj. Republica Coreea"

Participare la Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Centrul operațional și de instruire pentru situații de urgență al organismului de reglementare în domeniul nuclear din Spania”, la Madrid, Spania, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019

Transer fara plata si valorificare a bunurilor apatinand CNCAN

Cooperarea CNCAN cu institutiile canadiene a fost apreciata de catre reprezentantii institutiilor canadiene.Ca o incununare a relatiilor de cooperare a acestei aprecieri, presedintele CNCAN, a primit scrisoarea atasata.
Scrisoare(pdf)Comunicat de presa
In perioada 16-20 septembrie 2019 se desfasoara la Viena lucrarile celei de a 63-a sesiuni ordinare a Conferintei Generale a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Presedintele CNCAN face parte din delegația oficiala a Romaniei alaturi de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Sanatatii (MS), Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Comunicat de presă
În data de 13.06.2019, CNCAN a organizat în București, Conferința de deschidere a proiectului "Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimentele nucleare și radiologice" , finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. 

În data de 06 iunie a.c., președintele CNCAN, dl. Rodin Traicu a participat la Conferința cu tema De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in energetica romaneasca ?”, organizată de către Energy-Center.ro, în colaborare cu Ministerul Energiei.

În perioada 29-31 mai a.c., Departamentul pentru Energie (DOE) al SUA a efectuat o vizită de lucru în România, în vederea continuării acțiunii de implementare a Acordului de Cooperare privind îmbunătățirea siguranței instalațiilor nucleare din România.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), autoritatea națională competentă în domeniul nuclear, a organizat în perioada 21-24 mai, la sediul Bibliotecii  Națioale a României, sala Mircea Eliade,  Simpozionul Internațional cu tema “Surse Naturale de Radiații – Provocări, Abordări și Oportunități, acțiune organizată în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

În data de 22 februarie a.c., o delegatie condusă de către dl. Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației (INFLPR).

În data de 29 ianuarie a.c., dl. Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pt Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a participat la masa rotundă cu tema “Evoluții și perspective privind economia europeană – Contributii ale României în contextul geopolitic actual.

 

În data de 06 noiembrie a.c., dl. Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a organizat împreună cu dl. prof. dr. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), o vizită la Extreme-Light-Infrastructure (ELI - NP) – Infrastructura Luminii Extreme, vizită la care au participat reprezentanții Comisiei pentru industrii și servicii, din cadrul Camerei Deputaților, Parlamentul României.Centrul de cercetare științifică internațională ELI-NP este amplasat la Măgurele (Ilfov) și reprezintă cea mai mare investiție în cerecetare din România, după 1990.Centrul numără peste 150 de cercetători şi personal de suport din Ro­mâ­nia şi alte 27 de ţări și găzduiește cel mai puternic laser din lume (echivalentul a 10% din puterea soarelui). în medicină.Potrivit informaţiilor disponibile, sunt mai multe aplicaţii industriale ale unui laser cu dimensiunile celui de la Măgurele, dar unele dintre acestea nici măcar nu sunt cunoscute. Spre exemplu, par­ticulele accelerate cu lasere pot fi folosite în tratarea deşeurilor radioactive.Mai mult, studiile de aici vor putea fi apli­ca­te în ma­terialele pentru misiuni spa­ţia­le şi în medicină.

In data de 30.10.2018, la sediul Universitatii Politehnica Bucuresti, CNCAN a organizat o reuniune de prezentare a Planului Naţional de Acţiune la Radon urmata de o dezbatere pe această tema. Intalnirea a fost condusa de dl Secretar de stat, Rodin Traicu, presedintele CNCAN.


Preşedintele CNCAN, dl. dr. ing. Rodin TRAICU, a participat vineri 12 octombrie a.c., în Bucureşti, la sediul de conferinţe al MB Telecom Ltd., la Conferinţa anuală a Societăţii Române de Radioprotecţie ( SRRp), în cadrul căreia au fost propuse două secţiuni, cu următoarea tematică: “Evoluţia radioprotecţiei în Romania ultimilor 100 de ani” şi Masa rotundă: “Implementarea Directivei Consiliului Europei nr. 2013/59/Euratom”


In perioada 17 – 21 septembrie a.c., la sediul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) de la Viena se desfășoară lucrarile celei de-a 62-a sesiuni ordinare a Conferintei Generale a AIEA.