Prezentare exercitiu Valahia 2016 (Film)

Lansarea oficială a Exercițiului Valahia 2016

Luni, 19 septembrie a.c., începând cu ora 11.00, la Hotel Sheraton din București, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a organizat evenimentul de lansare a Exercițiului național Valahia 2016. Acest eveniment a avut ca scop principal informarea participanților privind modul de desfășurare a Exercitiului național Valahia 2016. In cadrul acestui eveniment, organizatorii au prezentat obiectivele exercitiului si au răspuns întrebărilor reprezentanților tuturor instituțiilor naționale și locale implicate în derularea acestui exercițiu.

Exercițiul Valahia 2016 este susținut prin programul Norway Grants al Guvernului Norvegian, în cooperare cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecție și are ca scop principal testarea capacității de răspuns la urgență nucleară a autorităților publice centrale și locale, prin simularea unei situații de urgență nucleară la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă. In cadrul exercitiului se va verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgență nucleară în sistemul național de management al situațiilor de urgență. Totodată, se va avea în vedere testarea înțelegerii rolurilor, a responsabilităților și a capabilităților de răspuns la urgență, a organizațiilor participante, precum și identificarea celor mai bune practici și a sectoarelor în care se impun îmbunătățiri, în urma evaluării exercițiului.

Prin implicarea în pregătirea derulării acestui exercițiu, ne propunem să dovedim comunității locale, internaționale și populației, că suntem pe deplin conștienți și atenți la respectarea cerințelor de securitate, siguranță și protecția populației și mediului.

Instituțiile implicate în derularea Exercițiului Valahia 2016 sunt: CNCAN, CNE Cernavodă, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanța, Societatea Nationala Nuclearelectrica, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Centrul Operațional de Comandă al Guvernului, Spitalul de Urgență București.

Acest tip de exercițiu este o practică standard în domeniul nuclear, în vederea îmbunătățirii constante a capacității de răspuns și a asigurării răspunsului prompt și eficient la urgențe nucleare și radiologice.

În cazul unei urgenţe nucleare, rolul CNCAN, în calitate de autoritate de reglementare, este de a asigura controlul activităţilor nucleare în orice context şi de a implementa măsurile aferente în conformitate cu responsabilităţile instituţiei şi legislaţie. Organizarea exerciţiului Valahia 2016 reprezintă un proces firesc de testare directă a capabilităţilor CNCAN, de observare a gradului de corelare şi funcţionalitate al răspunsului integrat la nivel naţional, de evaluare în timpul şi post-exerciţiu a tuturor parametrilor testaţi şi de a propune măsuri corective, dacă este cazul. Acesta este un mod de lucru specific tuturor reglementatorilor şi o măsură eficientă de control şi evaluare pro-activă. Ne interesează să obţinem date relevante şi obiective pe baza cărora să putem îmbunătăţi continuu. Eficienţa reglementatorului constă în diagnosticare corectă într-o manieră pro-activă”, Gabril PETRE, Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare („CNCAN”).

În perioada 4-6 octombrie 2016, CNCAN, împreună cu autorităţile guvernamentale implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA („SNN”), organizează exerciţiul naţional de răspuns la urgenţă nucleară Valahia 2016.

Obiectivele exerciţiului Valahia 2016 au în vedere:

  • testarea planurilor de răspuns la urgenţe nucleare şi radiologice şi a interfeţelor dintre organizaţiile de răspuns la urgenţe;
  • testarea relaţiilor şi instrumentelor de cooperare ale organizaţiilor participante, precum şi modul de implementare a acestora;
  • testarea atribuţiilor, responsabilităţilor şi capacităţilor organizaţiilor participante, cât şi a integrării acestora în Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă;
  • identificarea celor mai bune practici actuale, a deficienţelor şi a ariilor care necesită îmbunătăţiri.

În cadrul exerciţiului Valahia 2016, o situaţie de urgenţă nucleară va fi simulată la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, pe baza unui scenariu confidenţial, în scopul testării capacităţii de răspuns la urgenţă a tuturor organizaţiilor participante. Obiectivele legate de răspunsul autorităţilor locale şi centrale implicate în derularea exerciţiului Valahia 2016 vor fi evaluate pe baza unor criterii de evaluare aplicabile la nivel naţional şi internaţional în acest tip de testări.

Organizarea exerciţiilor de răspuns la o urgenţă nucleară sau radiologică reprezintă o practică standard în domeniul nuclear. Astfel de exerciţii sunt realizate în mod frecvent de către organismele de reglementare în domeniu şi operatorii de centrale nucleare, cu implicarea autorităţilor locale şi naţionale responsabile, în scopul îmbunătăţirii continue a răspunsului la urgenţă, informării corecte a publicului şi asigurării tuturor măsurilor de protecţie, în cazul puţin probabil al unei urgenţe nucleare.

Următoarele funcţii principale de răspuns vor fi evaluate, funcţii pentru care coordonarea interinstituţională joacă un rol major în atingerea criteriilor de succes:

  • fluxul informaţional de notificare şi fluxul operaţional;
  • protecţia populaţiei şi a lucrătorilor;
  • schimbul de date ştiinţifice/tehnice;
  • asigurarea eficienţei răspunsului medical;
  • coordonarea organizaţiilor în procesul de comunicare şi informare publică.

Organizaţiile implicate în exerciţiul Valahia 2016 sunt: CNCAN, SNN, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanţa, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Spitalul de Urgenţă Bucureşti şi Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului.

Exercițiul Valahia 2016 este sprijinit prin programul internaţional Norway Grants al Guvernului Norvegian, în cooperare cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecție.

Manual Evaluatorului

Rolul și Responsabilitățile pentru Răspunsul la Urgență Nucleară

Scopul, obiectivele și limitările exercițiului Valahia 2016

EXERCIȚIUL VALAHIA 2016
Ghidul participantului

Ghidul participantului

Raportul de Evaluare Exercitiul Valahia 2016

 

Poze exercitiu national Valahia 2016

 

 

 

 

Foto1 Foto2 Foto3 Foto4 Foto5 Foto6 Foto7 Foto8 Foto9 Foto10
 Foto11 Foto12 Foto13 Foto14 Foto15