Proiect de excelenta regionala pentru intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania 

Obiectivul “Proiectului de excelenta regionala pentru intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania” este de a imbunatati capabilitatile autoritatii de reglementare in domeniul nuclear din Romania (CNCAN) in opt arii functionale de lucru specifice prin schimb de experienta si bune practici si prin consolidarea capacitatii institutionale cu sprijinul Autoritatii Norvegiene pentru Radioprotectie (NRPA) si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Proiect de excelenta regionala pentru intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania” pentru perioada 2013-2016 este o continuare logica a proiectului realizat de catre CNCAN, NRPA si AIEA in timpul ciclului anterior de Granturi Norvegiene din perioada 2009-2011. Desi toate rezultatele planificate au fost realizate in cadrul proiectului trecut, o serie de misiuni de evaluare conduse de AIEA au evidentiat ca sunt necesare imbunatatiri suplimentare pentru CNCAN pentru consolidarea capacitatii institutionale, in scopul de a aduce organizatia in conformitate cu cele mai noi standarde internationale.

Aplicatia pentru acest proiect a fost elaborata de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania (CNCAN) impreuna cu organizatiile partenere la proiect NRPA si AIEA.

Bugetul total al proiectului este de 4215098 EUR, din care 85% este alocat de Norway Grants si 15% urmeaza sa fie furnizati in numerar de co-finantarea nationala romana. Principalul partener al proiectului este NRPA si partenerul organizational este AIEA.

Toate activitatile proiectului vor fi organizate in cadrul programului extra-bugetar al AIEA (EBP).

Perioada efectiva de implementare a proiectului este de 28 luni si se desfasoarain perioada ianuarie 2014 - aprilie 2016.

Lista proiectelor

Sectoarele prioritare ale acestui program de cooperare includ urmatoarele sub-proiecte:

  • CNCAN 1-Imbunatatirea   capabilitatilor CNCAN in domeniul analizelor de securitate nucleara;
  • CNCAN 2-Imbunatatirea capabilitatilor CNCAN pentru sistemul integrat de management si managementul cunostintelor;
  • CNCAN 3-Imbunatatirea capabilitatilor CNCAN    in domeniul inspectiilor;
  • CNCAN 4-Imbunatatirea  capabilitatilor CNCAN   in domeniul sigurantei si securitatii transportului si tranzitului de materiale radioactive si nucleare pe teritoriul Romaniei;
  • CNCAN 5-Imbunatatirea  capabilitatilor CNCAN in domeniul pregatirii si raspunsului la situatii de urgenta;
  • CNCAN 6-Imbunatatirea capabilitatilor CNCAN in domeniul surselor de radiatii ionizante;
  • CNCAN 7-Imbunatatirea  capabilitatilor CNCAN in domeniul reglementarii managementului deseurilor radioactive, a combustibilului nuclear uzat si activitatilor de dezafectare;
  • CNCAN 8-Imbunatatirea  capabilitatilor CNCAN in domeniul activitatilor de garantii nucleare.

In perioada 2010 – 2011, Romania a primit doua importante misiuni de evaluare conduse de AIEA - Integrated Regulatory Review Service (IRRS) si Emergency Preparedness Review Service (EPREV). Aceste misiuni au fost efectuate in scopul de a evalua eficienta infrastructurii nationale de reglementare privind aspectele de securitate nucleara si radiologica, managementul deseurilor radioactive si transport, siguranta si securitatea surselor radioactive, precum si masurile la nivel national privind pregatirea si raspunsul la situatii de urgenta. Raportul misiunii EPREV a evidentiat un total de 48 de recomandari intermediare / imediate si 18 recomandari pe termen lung, in timp ce raportul misiunii IRRS specifica 34 de recomandari si 18 sugestii. Cele mai multe dintre aceste recomandari si sugestii sunt aplicabile CNCAN. Scopul proiectului este de a aborda o serie din recomandarile misiunilor IRRS si EPREV, precum si recomandarile din partea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM) si ale Asociatiei vest europene a organismelor de reglementare din domeniul nuclear (WENRA), relevante pentru CNCAN.

Unele dintre cele mai importante activitati ale proiectelor sunt legate de dezvoltarea si de actualizarea reglementarilor din Romania in conformitate cu standardele sighidurile UE si AIEA, precum si formarea profesionala a personalului CNCAN folosind metode eficiente de transfer de cunostinte, care vor asigura sustenabilitatea cadrului de reglementare. Aceste activitati vor imbunatati capabilitatile de reglementare ale CNCAN in domeniile ce privesc analizele de securitate nucleara, sistemul integrat de management si gestionarea cunostintelor, efectuarea inspectiilor, siguranta si securitatea transportului si tranzitului de materiale radioactive si nucleare, pregatirea si raspunsul la situatii de urgenta, controlul surselor de radiatii ionizante, reglementarea managementului deseurilor radioactive si a combustibilului nuclear uzat si controlul garantiilor nucleare.

Principalul beneficiar si grupurile tinta ale sub-proiectelor sunt CNCAN si angajatii sai, precum si operatorii si detinatorii instalatiilor nucleare din Romania: CNE Cernavoda, reactoarele de cercetare TRIGA si VVR-S, operatorii si detinatorii instalatiilor de predepozitare a deseurilor radioactive din Romania, organizatiile nationale responsabile pentru pregatirea si raspunsul la situatii de urgenta radiologica (alaturi de CNCAN), utilizatorii generatoarelor si surselor de radiatii ionizante din Romania, organizatiile care desfasoara paza si transportul materialelor nucleare si radioactive pe teritoriul Romaniei sau in tranzit pe teritoriul Romaniei si micii utilizatori de materiale nucleare din Romania.

Beneficiarii secundari sunt NRPA si expertii sai, AIEA si statele membre ale AIEA.

Pe parcursul implementarii proiectului, unul din rolurile principale ale NRPA va fi de a planifica, organiza si desfasura exercitii de pregatire si raspuns la situatii de urgenta in Romania implicand componentele de siguranta nucleara, radioprotectie si managementul consecintelor.

Sub-proiectele vor reprezenta o platforma pentru schimbul de experienta si de bune practici intre CNCAN, NRPA si comunitatea internationala nucleara prin implicarea activa a AIEA.