Comunicat de presa

In perioada 16-20 septembrie 2019 se desfasoara la Viena lucrarile celei de a 63-a sesiuni ordinare a Conferintei Generale a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Presedintele CNCAN face parte din delegația oficiala a Romaniei alaturi de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Sanatatii (MS), Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Conferinta Generala reprezinta cel mai important eveniment pentru comunitatea internationala din domeniul nuclear la care participa oficiali ai statelor membre ale AIEA, reprezentanti ai organismelor de reglementare, ai industriei, cercetarii, mediului academic, institutiilor guvernamentale și alte organizatii internationale. Aceasta manifestare reprezinta o oportunitate pentrut participanti de a-si impartasi realizarile, preocuparile si provocarile din domeniu, precum si de a lua parte la aprobarea documentelor care vor guverna activitatea imediat urmatoare a AIEA și a statelor membre.

Pe agenda presedintelui CNCAN sunt inscrise evenimente relevante pentrut activitatea organismului de reglementare si intalniri bilaterale cu omologii si delegatii din urmatoarele state: Bulgaria, Canada, Olanda, Serbia, SUA, Ungaria, precum si cu oficiali ai departamentului de cooperare tehnica a AIEA.

In data de 18 septembrie 2019, președintele CNCAN, împreună cu dl Horia Grama, președintele ANDR și dl Dazhu Yang, director general adjunct al AIEA si seful departamentului de cooperare tehnica au semnat documentul intitulat  Programul Cadru de Tara (Country Programme Framework - CPF).

Programul Cadru de Tara este documentul emblematic al cooperarii dintre Romania si AIEA pentru perioada 2020-2025, in baza caruia se acorda Romaniei asistenta tehnica. In baza acestuia vor fi elaborate proiectele nationale ale Romaniei in cele

patru domenii prioritare identificate: securitate nucleara și radiologica, energie si industrie, alimentatie si agricultura.

Semnare "Program cadru de tara"

Semnare "Program cadru de tara"

Reuniuni bilaterale

Reuniuni bilaterale