Institutie publica de interes national, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) reprezinta autoritatea de reglementare in domeniul nuclear din Romania.

Desfasurandu-si activitatea in conformitate cu prevederile Legii nr 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea  si controlul activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, CNCAN asigura utilizarea in conditii de siguranta a energiei nucleare pe teritoriul Romaniei, urmarind in continuu asigurarea unui nivel de securitate nucleara si radiologica corespunzator pentru protejarea populatiei, a personalului expus profesional, a pacientilor si, nu in ultimul rand, a mediului inconjurator de riscurile asociate derularii activitatilor nucleare.

Prin activitatile derulate, institutia noastra contribuie de asemenea la prevenirea riscurilor inadecvate pentru siguranta nationala, la respectarea obligatiilor internationale asumate de Romania in acest domeniu, precum si la diseminarea informatiilor obiective cu caracter stiintific, tehnic si de reglementare in vederea asigurarii transparentei in comunicare.

CNCAN asigura reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor legate de operarea centralei nucleare de la Cernavoda, a reactoarelor de cercetare de la Pitesti si Bucuresti-Magurele, precum si utilizarea materialelor nucleare si radioactive in medicina, industrie, cercetare, agricultura.

In atingerea obiectivelor misiunii sale, CNCAN adera la principiile unei activitati corespunzatoare de reglementare – independenta, deschidere, eficienta – pe care le aplica intr-un mod realistic si in concordanta cu valorile si mediul organizational.

Perioada pe care o traversam ramane marcata de evenimentele din martie 2011 de la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daichii din Japonia. Comunitatea internationala a constientizat la un nivel mai inalt modul in care este utilizata energia nucleara si a decis o reevaluare, la nivel international, a securitatii nucleare a centralelor nucleare si adoptarea de masuri corespunzatoare intr-un mod inovativ in vederea intaririi regimului global de securitate nucleara.

Este un proces la care si institutia noastra participa, fiind decisa sa promoveze si sa aplice o cultura de securitate solida, sa mentina cele mai inalte standarde in domeniul securitatii si sigurantei nucleare, precum si al protectiei radiologice.

Toate aceste activitati vor conduce la asigurarea unui sistem de reglementare stabil, in care procesul decizional in problemele de securitate nucleara nu este compromis de considerente de alta natura, consolidand pozitia pe care institutia noastra a dobandit-o pe plan national si international.

Presedinte