In data de 30.10.2018, la sediul Universitatii Politehnica Bucuresti, CNCAN a organizat o reuniune de prezentare a Planului Naţional de Acţiune la Radon urmata de o dezbatere pe această tema. Intalnirea a fost condusa de dl Secretar de stat, Rodin Traicu, presedintele CNCAN.

Planul National de Actiune la Radon a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 526/2018 pentru aprobarea Planului National de Actiune la Radon (PNAR), publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 645/25.07.2018, act normativ care asigura transpunerea partiala a Directivei 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de baza privind protectia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiatiile ionizante si de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom si 2003/122/Euratom.











PNAR abordează riscurile pe termen lung prezentate de expunerile la radon în locuinţe, în clădirile cu acces public şi în locurile de muncă pentru orice sursă de pătrundere a radonului, fie că este vorba de sol, de materiale de construcţii sau de apă.








In cadrul evenimentului au fost prezentate directiile strategice prevazute in cadrul PNAR si au fost dezbatute diverse probleme care pot aparea pe parcursul punerii in aplicare a PNAR.










La reuniune au luat parte personalitati ale mediului academic din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, reprezentanti ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Cercetarii si Inovarii, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ambasada Frantei, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Fabricii de Combustibil Nuclear Pitesti, Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulibei”, Centrului de Inginerie Tehnologica Obiective Nucleare, Institutul National  de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii „Alexandru Darabont”,  Institutului National de Cercetare –Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice-Izotopice Ramnicu Valcea,  Uniunii Arhitectilor din Romania, Asociatia Patronala a Medicilor de Medicina Muncii, Asociatia Patronala a Medicilor de Medicina Muncii, Asociatia Romana de Examinari Nedistructive, Societatii Romane de Radioprotectie, precum si reprezentani ai mass media.

Dezbaterile au adus clarificari asupra unor aspecte cuprinse in PNAR si a modului de implementare a PNAR.